Laksegade i København

Mange har nok hørt udtrykket “fanden er løs i Laksegade”, mens færre er klar over hvor udtrykket stammer fra. Faktisk daterer udtrykket sig næsten 200 år tilbage. Nærmere bestemt i år 1826, hvor en bestemt begivenhed førte til det velkendte udtryk. 

Flere gange i løbet af september måned det pågældende år oplevede gadens beboere og forbipasserende at blive genstand for kasteskyts som kartofler og pindebrænde fra ukendte bagmænd. Mysteriet blev aldrig opklaret, hvilket ledte til at befolkningen konkluderede, at det måtte være fanden selv, der var på spil. Dette førte altså til ordsproget “Fanden er løs i Laksegade”.

Foto: Wikipedia // Leif Jørgensen

Laksegade kan findes på kortoptegnelser tilbage fra 1700-tallet. Tilbage i middelalderen var der tale om en kanal, som senere blev til opfyldt land. Herefter blev gaden døbt Skippergade, da den blev brugt til tjenesteboliger, der skulle huse søens folk. Senere blev disse tjenesteboliger rykket til de boliger vi kender fra Nyboder i dag, hvilket altså samtidig forklarer, hvordan Nyboder har fået sit navn.

I dag bliver Laksegade benyttet til en blanding af bolig og erhverv. Blandt andet finder man ved gaden Danske Banks ikoniske hovedsæde, der også er kendt som Erichsens Palæ, som blev opført omkring år 1800.