En god ejerskifteforsikring er vigtig for boligejere i København

Drømmeboligen i København kan være svær at finde. Når man endelig finder den lejlighed eller det hus, som man vil bo i, kan det være en stor lettelse. Det kan være fristende at kaste sig ud i bolighandlen, men der er nogle ting, man skal have styr på inden. Eksempelvis skal man være opmærksom på, om man skal tegne en ejerskifteforsikring eller ej. En ejerskifteforsikring er nemlig det eneste, der kan beskytte dig, hvis du opdager skjulte skader på din nye bolig senere hen. Da man aldrig kan vide, om man køber katten i sækken, er det en god sikkerhed at have. Det kan også vise sig at være en god investering, da det selv at skulle betale for udbedring af de skjulte skader, kan være en både ubehagelig og utroligt dyr regning. Derfor bør man have en ejerskifteforsikring i baghovedet, inden man køber ny bolig.

Hvordan fungerer det?

Du kan kun tegne en ejerskifteforsikring, hvis sælger tilbyder det. Som udgangspunkt er det nemlig sådan, at det er sælgers ansvar, hvis der er skjulte skader på boligen. Men hvis sælger sørger for at udarbejde en el- og tilstandsrapport samt tilbyder køber at betale halvdelen af den billigste ejerskifteforsikring, overgår ansvaret til køber. Så hvis man bliver tilbudt at købe en ejerskifteforsikring, bør man gøre det. Kun på den måde er man økonomisk sikret, hvis der skulle blive fundet skjulte skader på boligen. Og da det er i intet mindre end hver 5. bolighandel, at en ejerskifteforsikring kommer i spil, kan det godt betale sig at tegne den. Dog skal det understreges, at selvom du vælger en dyrere ejerskifteforsikring end den billigste på markedet, er sælger kun forpligtet til at betale halvdelen af den billige. Derfor skal du selv betale differencen.

Hvor skal jeg tegne min forsikring?

Umiddelbart skulle man tro, at det er ligegyldigt, hvor man vælger at tegne sin ejerskifteforsikring. For alle forsikringer dækker som udgangspunkt efter den samme lov. Selvom dette er tilfældet, er der dog store individuelle forskelle på, hvor godt en ejerskifteforsikring dækker. Ofte vil prisen også variere, selvom man synes, at det er det samme produkt, man betaler for. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvor man vælger at tegne sin ejerskifteforsikring. Det kan nemlig være afgørende for, om man er dækket eller ej. Og desværre er det ikke sådan, at den dyreste ejerskifteforsikring dækker bedst. Den eneste måde, hvorpå man kan være sikker på, at man får tegnet den bedst mulige ejerskifteforsikring, er altså ved at sammenligne de forskellige muligheder på gammeldags manér. Det kræver altså en del forarbejde, men det kan vise sig at blive det værd i sidste ende.

Sådan defineres skjulte skader

En ejerskifteforsikring dækker dig imod det, der hedder skjulte skader. Det vil altså sige skader, der ikke kan ses med det blotte øje og som derfor oftest først opdages, efter handlen er gået igennem. Med en ejerskifteforsikring slipper du for selv at skulle betale for udbedringen af disse, hvis du opdager skjulte skader på din nye bolig senere hen. Dog er det ikke helt klart, hvordan skjulte skader defineres. Som tommelfingerregel siger man, at det er noget, der skal have væsentlig betydning for boligens funktion. Det vil altså sige, at sådan noget som revner i murene og huller i taget bliver dækket af en ejerskifteforsikring. Ulovlige elinstallationer går også ind under ens ejerskifteforsikring. Da det ofte er dyrt at få udbedret sådanne skader, kan det vise sig at være en vigtig investering, at man sørger for at få tegnet en ejerskifteforsikring.

Tag højde for den enkelte bolig

Skjulte skader kan være svære at definere helt. Hvis man vil være sikker på, hvor ens ejerskifteforsikring dækker, kræver det altså, at man går ind og læser betingelserne hos det enkelte forsikringsselskab. Samtidig skal man, når man taler om skjulte skader, også tage højde for den bolig, man har med at gøre. Da mange boliger i København er af ældre dato, kan man ikke forvente, at de har samme stand som nyere boliger. Eksempelvis vil en ejerskifteforsikring ikke dække en fugtig kælder, hvis boligen er så gammel, at man ikke kan forvente andet. Tidligere var det ikke meningen, at man skulle bo i kældre, og derfor er det ikke noget, som ens ejerskifteforsikring går ind og dækker. Som sagt skal man, hvis man vil være helt sikker, læse op på den enkelte ejerskifteforsikrings betingelser. Det er under alle omstændigheder en god idé at gøre, da man så slipper for ubehagelige overraskelser og skuffelser hen ad vejen.

Overvej en udvidet ejerskifteforsikring

En ejerskifteforsikring dækker dig ind, hvis der er skader på din bolig. Men vil du være ekstra sikker, skal du vælge en udvidet ejerskifteforsikring. Her bliver grunden nemlig også dækket, hvis der fx er forurening eller ulovlige kloakinstallationer på grunden. Samtidig dækker en udvidet ejerskifteforsikring i hele 10 år, fra handlen er indgået, mens det kun er 5 år for den almindelige model. Hvis man vil være helt sikker på, at man er dækket ind på alle områder, kan en udvidet ejerskifteforsikring altså være sagen. Det er i hvert fald værd at tage med i sine overvejelser, da det kan spare en for mange penge i det lange løb.

Start forarbejdet i dag

Skal du til at købe ny bolig? Så er det ikke for tidligt at begynde at kigge på ejerskifteforsikring. Det er nemlig vigtigt, at man finder en, der er både billig og godt dækkende. Hvis du kigger på bolig i København, bør du altså samtidig kigge på en ejerskifteforsikring, der kan dække dig i tilfælde af skjulte skader.