Begravelses Service om sociale medier og døden

Begravelses ServiceBegravelses Service er en bedemand- og begravelsesforretning i København og på Sjælland. Begravelses Service er en del af Evercare Group. Med speciale inden for de mange aspekter ved en begravelse og de nødvendige elementer, der hører til dette, er Begravelses Service garvet i branchen og har bistået mange familier med den svære tid, der følger efter et dødsfald. Begravelses Service gør sig i alle elementer forbundet ved en begravelse eller bisættelse.

En af de ydelser Begravelses Service har – som ikke er betvunget af at vælge Begravelses Service – er ”Min sidste vilje”. Min sidste vilje er en formular/brev, den afdøde har udfyldt inden sin bortgang med instruktioner omkring dennes ønsker til begravelse eller bisættelse. En af elementerne i denne formular fra Begravelses Service er noget de færreste nok skænker meget tanke; Hvad skal der ske med ens Facebook profil, efter man er borte.

Følgende tekst omhandler det nye element, der kommer sig i en verden, hvor vores tilstedeværelse ikke længere kun er i den virkelige verden.

Begravelses Service og online tilstedeværelse efter døden

Siden de første mennesker gik på jorden, har det været et ultimativt faktum, at vi alle skal dø. Dette har altid været en del af livet. En ny del af livet er dog, at størstedelen af os nu vil efterlade mere end bare minder. I form af vores online tilstedeværelse efterlader vi os nu mere end minder. Vi efterlader digitale vinduer ind i vores liv. Frosset fast i tiden.

Der er altså tale om en ny tid, og med denne nye tid kommer der ligeledes også nye problemstillinger at forholde sig til. Eksempelvis som med Min sidste vilje brevet fra Begravelses Service, der nu indeholder en Facebook mulighed.

Sociale medier og sorg

Begravelses ServiceBegravelses Service minder om, at døden ikke altid var en privat affære, som det er i dag. I gamle dage boede folk tæt sammen og ofte mange mennesker under samme tag. Dertil kom det sig, at medicin og videnskaben ikke var langt fremme, og dødsfald var derfor oftere end i dag, pointere Begravelses Service.

Med tiden skabte vi hospitaler og plejehjem, og døden blev pludselig en mere stille og privat affære, som den er i dag, mener Begravelses Service. Det ser sig dog, at døden som et offentligt emne er ved at vende tilbage. Om ikke andet online, ser Begravelses Service. Døden har været en del af internettet fra starten, hvor mindesider blev opstillet. Digitale gravpladser om man vil.

Det er – også nævnt i Begravelses Services Min sidste vilje formularen – muligt at omdanne en afdød persons Facebook profil til en mindeside. Det ses, at folk nu behandler disse inaktive profiler, som nogle ville med gravsten. Ved at snakke til dem. Skrive på deres profiler, hvor meget de savner dem. At skrive har altid været et terapeutisk værktøj, når det kom til sorg, og disse mindesider eller profiler giver nu folk en mulighed for at gøre præcis dette. En smuk ide, mener Begravelses Service.

Sociale medier før døden

Den store udbredelse af internettet har også åbnet op for andre elementer af døden, pointerer Begravelses Service. Folk der ved, de skal dø, har fået nye talerør, der i nogle tilfælde har åbnet op for debatten og sat lys på et emne så få snakker om, ved Begravelses Service.

Lisa Bonchek Adams er nok ikke et navn, mange mennesker kender. Der er ikke nogen særlig grund heller. Den 45 årige mor til 3 børn var ikke kendt. Ej havde hun nogen ønsker om at blive kendt, men med 15.000 Twitter følgere og utallige besøgende på hendes Facebook og blog, formåede hun at tage sin diagnose med brystkræft ud til verden. Op til sin død skrev hun ærligt og råt omkring sin sygdom og hendes fremskridende ende, forklarer Begravelses Service. Begravelses Service har flere eksempler på denne ”udstilling” af sin fremtidige død. Der er både hæder og kritik at finde omkring det. Begravelses Service dømmer dog ikke.

Begravelses Service kan også nævne Brittany Maynard, som med sin ” Death With Dignity” kampagne kom på forsiden af People magasinet med 16 millioner læsere til hendes historie om, hvordan hun ønskede aktiv dødshjælp, når hendes uhelbredelige sygdom blev for meget for hende. Hun endte med at modtage aktiv dødshjælp, og har været med til at starte den debat, der i dag er om emnet.

Begravelses Service ser det gode i disse måder at mindes på.